Η '''Διέξοδος'' '''πάει'' σχολείο


Το Επιστημονικό προσωπικό της «Διεξόδου» εύχεται σε όλα τα μέλη της Εκπαιδευτικής Κοινότητας- εκπαιδευτικούς, γονείς, παιδιά, βοηθητικό προσωπικό- καλή και δημιουργική σχολική χρονιά.

Οι διακοπές τελείωσαν. Αφήσαμε πίσω μας αμμουδιές και θάλασσες και ξαναμπαίνουμε στο ρυθμό μιας απαιτητικής και εντατικής για όλους μας καθημερινότητας.

Αγόρια και κορίτσια, μαμάδες και μπαμπάδες, δάσκαλοι και δασκάλες, καθηγητές και καθηγήτριες ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ. Τα μαγικά κλειδί είναι η Επικοινωνία, η οριοθέτηση, η επιβράβευση, η ενθάρρυνση, η υλοποίηση εναλλακτικών μορφών δράσης, το παιχνίδι, ο σεβασμός, η κριτική σκέψη, η δημιουργικότητα, συνεργασία……………………………………………..

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε τον κατάλογο με πολλές άλλες έννοιες, αυτό όμως που όλες αυτές συγκροτούν κι αυτό είναι το πιο σημαντικό είναι οι ΣΧΕΣΕΙΣ: οι σχέσεις μεταξύ παιδιών και εκπαιδευτικών, οι σχέσεις μεταξύ παιδιών και γονιών, οι σχέσεις μεταξύ γονιών και εκπαιδευτικών, οι σχέσεις μεταξύ εκπαιδευτικών, οι σχέσεις μεταξύ γονιών και η ΣΧΕΣΗ της Εκπαιδευτικής Κοινότητας με την Ευρύτερη Κοινότητα, με την Ευρύτερη κοινωνική πραγματικότητα.

Ποιο είναι, λοιπόν, το μυστικό μιας σχέσης;

ΓΟΝΕΙΣ αφουγκραστείτε, όσο μπορείτε, τις ανάγκες των παιδιών σας, συναισθανθείτε, οριοθετήστε τα παιδιά σας με βάση ένα πλαίσιο κανόνων και αρχών που να ταιριάζει στην ηλικία των παιδιών σας και την οικογένεια σας.

Οπλιστείτε με υπομονή για τις αλλαγές των παιδιών σας. Κι αν χρειάζεστε βοήθεια μη διστάσετε να την ζητήσετε. Η αλληλοϋποστήριξη και η αλληλεγγύη μας βοηθά να προχωράμε μπροστά.

ΓΟΝΕΙΣ σεβαστείτε την επαγγελματική κατάρτιση του εκπαιδευτικού, μοιραστείτε μαζί του τις ανησυχίες σας, συνεργαστείτε μαζί του, συμμετέχετε, όσο το δυνατόν, πιο ενεργά στη ζωή του σχολείου.

ΓΟΝΕΙΣ επικοινωνήστε με τους άλλους γονείς και ανταλλάξτε εμπειρίες και συναισθήματα.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ διερευνήστε την ομάδα των μαθητών σας. Μάθετε γι’ αυτούς, για τις ανάγκες, τις επιθυμίες, τις προσδοκίες τους. Βάλτε κανόνες και επιβραβεύστε. Διδάξτε τους γνωσιακά, συναισθηματικά, κοινωνικά. Γίνετε συνοδοιπόροι του μαθητή στο ταξίδι προς την ενηλικίωση.

Ζητήστε στήριξη και για τον επαγγελματικό σας ρόλο αλλά και για την δική σας προσωπική, συναισθηματική ενθάρρυνση.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ οι γονείς είναι σύμμαχοι σας. Υποδεχτείτε τους με αγάπη και επιείκεια. Καμιά φορά τα άγχη και οι ανασφάλειες καταλαγιάζονται με μια «φιλική, ζεστή» κουβέντα. Προσδιορίστε και οριοθετήστε το ρόλο σας χωρίς όμως να δημιουργείτε κλίμα αντίπαλου στρατοπέδου.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ μοιραστείτε με τους συναδέλφους σας τις δυσκολίες, τα εμπόδια αλλά και τις χαρές της σχολικής ζωής. Οι συνάδελφοι σας είναι η προστασίας σας, η χείρα βοηθείας στις αναποδιές του Εκπαιδευτικού συστήματος. Ο ανταγωνισμός δυσκολεύει το έργο σας και την καθημερινότητα σας.

ΠΑΙΔΙΑ επιλέξτε την παρέα σας με βάση αυτό που νιώθετε εσείς και όχι με το πως θέλουν οι άλλοι να είστε. Ακούστε, μάθετε, παίξτε, δημιουργήστε, εκτιμήστε τον εαυτό σας, σεβαστείτε τους συμμαθητές σας. Κάντε το ταξίδι σας με τόλμη αλλά και «σύνεση».

Με αυτά και με άλλα πολλά φτάσαμε στο τέλος. Πριν κλείσουμε, όμως, θα θέλαμε να σας πούμε ότι το Κέντρο Πρόληψης «Διέξοδος» είναι εδώ για να σας υποδέχεται με εχεμύθεια και σεβασμό. Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχετε στις δράσεις και παρεμβάσεις μας

Για τους επόμενους τέσσερις μήνες έως την λήξη του ημερολογιακού έτους το Κέντρο μας θα υλοποιήσει:


•Εργαστήρια Συμβουλευτικής για Διευθυντές Π/βάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα: «Διαχείριση και αντιμετώπιση κρίσεων στο σχολείο»


•Ομάδα γονέων παιδιών Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα: «Επικοινωνία στην Οικογένεια»


•Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για Εκπαιδευτικούς Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα: «Εκπαίδευση σε Προγράμματα Αγωγής Υγείας»


•Ομάδα Εφήβων με θέμα: «Ημερολόγιο πλοίου: Αρμενιστής»Σας ευχόμαστε ολόψυχα να απολαύσετε αυτή τη νέα σχολική χρονιά!!!

Ελευθεριάδη Μελίνα
Κοινωνιολόγος,
Επιστημονικό Στέλεχος της Διεξόδου
Μοιραστειτε την αναρτηση...
Κατηγορία:
 

νεα - ανακοινωσεις

ημερολογιο

Αναζήτηση στην ιστοσελίδα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Χρήσιμες ιστοσελίδες με ενημερωτικό υλικό ή δράσεις πρόληψης