Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος


Με αφορμή την δυνατότητα που παρέχει κάθε Παγκόσμια Ημέρα για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στο κοινωνικό φαινόμενο που επικαιροποιεί, ας αναρωτηθούμε τι σηματοδοτεί ο γνώριμος ήχος του αναπτήρα που ανάβει το τσιγάρο και καίει την υγεία του χρήστη αλλά και των οικείων του.

Κάθε τσιγάρο που ανάβει ο καπνιστής, κάθε ρουφηξιά καπνού που εισέρχεται στα πνευμόνια του, αυξάνει γεωμετρικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, καρκίνου του πνεύμονα, εμφυσήματος, πρόωρης γήρανσης του δέρματος και άλλων πιθανών συνεπειών όχι ευρέως γνωστών αλλά ιδιαίτερα βλαπτικών για την υγεία και την ποιότητα ζωής των καπνιστών.

Δυστυχώς όμως δεν επηρεάζεται η ποιότητα ζωής των καπνιστών και μόνο λόγω της ολέθριας επιλογής τους, αλλά και των οικείων τους, καθώς και του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος, όταν δεν εφαρμόζονται άτυποι και τυπικοί κανόνες-νόμοι περιορισμού του καπνίσματος, τόσο στην ιδιωτική ζωή, την οικία, όσο και στον δημόσιο χώρο αντίστοιχα.

Το παθητικό κάπνισμα δεν αποτελεί επιλογή του παιδιού του καπνιστή ή του πελάτη στην καφετέρια. Αποτελεί ανάγωγη συμπεριφορά, που παραπέμπει στο σύστημα αξιών του καπνιστή αλλά και στον βαθμό εξάρτησης του.

Ας κάνουμε επιλογή μας τον σεβασμό στην ζωή μας και την υγείας μας, κόβοντας την κακή έξη του καπνίσματος, κάνοντας την φλόγα που άναβε το τσιγάρο, φλόγα πάθους για την ζωή.

Στο Κέντρο Πρόληψης «Διέξοδος» μπορούν να απευθυνθούν άτομα που είναι εξαρτημένα από αυτήν την εξαρτησιογόνα ουσία προκειμένου να υποστηριχθούν συμβουλευτικά, ώστε να ενισχυθεί το κίνητρο τους για να απευθυνθούν σε κατάλληλες δομές διακοπής καπνίσματος.
Μοιραστειτε την αναρτηση...
Κατηγορία:
 

νεα - ανακοινωσεις

ημερολογιο

Αναζήτηση στην ιστοσελίδα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Χρήσιμες ιστοσελίδες με ενημερωτικό υλικό ή δράσεις πρόληψης