Η ''Διέξοδος'' στη Σχολική Κοινότητα

To Kέντρο Πρόληψης «Διέξοδος» υλοποίησε κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο βραχείες παρεμβάσεις στα σχολεία του Δήμου Αχαρνών, κατόπιν αιτήματός τους.

Στο 11ο Νηπιαγωγείο Αχαρνών υλοποιήθηκε πρόγραμμα πρόληψης της σεξουαλικής κακοποίησης με θέμα: «Καλά και κακά μυστικά» στις 5 Μαΐου 2015. Το πρόγραμμα συντόνισε η κα Ελευθεριάδη Μελίνα, Κοινωνιολόγος και η κα Κευγά Αργυρώ, Ψυχολόγος.
Στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία 3 βραχείες παρεμβάσεις στην Γ΄ τάξη και την ΣΤ΄ τάξη με θέμα « Διαχείριση Θυμού, Επίλυση Συγκρούσεων».

Τις παρεμβάσεις συντόνισαν για την Γ΄ τάξη από την κα Ελευθεριάδη Μελίνα,

Κοινωνιολόγο και την κ. Ιωάννου Ιωάννα, Ψυχολόγο και για τα δύο τμήματα της ΣΤ΄ τάξης από την κ. Ελευθεριάδη Μελίνα στις 8, 12, 15 Μαΐου 2015.

Μέσα από παιχνίδια και ασκήσεις ρόλων, οι μαθητές μίλησαν για τον θυμό τους και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην διαχείριση του. Αναφέρθηκαν στις συγκρούσεις και στο πώς αυτές επηρεάζουν την καθημερινότητα τους. Τέλος, μέσα από διαδραστικές μεθόδους ενημερώθηκαν για τεχνικές διαχείρισης θυμού και επίλυσης συγκρούσεων.

Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θετικό και ο διάλογος που αναπτύχθηκε γόνιμος και εποικοδομητικός.
Στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών στις 21 Μαΐου 2015, υλοποιήθηκε βραχεία παρέμβαση στη Γ΄ Τάξη με θέμα: «Διαχείριση θυμού, Επίλυση Συγκρούσεων». Συντονίστριες ήταν η κα Κευγά Αργυρώ, Ψυχολόγος και η κα Ιωάννου Ιωάννα, Ψυχολόγος.
Στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών στις 29 Μαΐου 2015, υλοποιήθηκε βραχεία παρέμβαση στα δύο τμήματα της ΣΤ΄ Τάξης του με θεματολογία που αφορούσε στους μύθους και στις πραγματικότητες σε σχέση με τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τις εξαρτητικές συμπεριφορές με συντονίστρια την κα Κευγά Αργυρώ, Ψυχολόγο.
Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών τη Δευτέρα 2 Ιουνίου 2015, πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, βραχεία παρέμβαση στα δύο τμήματα της ΣΤ΄ τάξης με θέμα «Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο» από την κα Ιωάννα Ιωάννου, Ψυχολόγο και την κα Κευγά Αργυρώ, Ψυχολόγο.

Οι μαθητές μέσα από μικρές ομάδες μπόρεσαν να μοιραστούν τους προβληματισμούς τους και τα συναισθήματά τους για την αλλαγή που θα επέλθει στη μαθητική τους ζωή σε λίγους μήνες. Ενδεικτικά τα θέματα που τους απασχόλησαν αφορούσαν στον αποχωρισμό από τους παλιούς τους συμμαθητές, στο άγχος για τις νέες απαιτήσεις του καινούριου σχολικού περιβάλλοντος, καθώς και στον τρόπο που θα διαχειριστούν ζητήματα που σχετίζονται με τη χρήση ουσιών από συμμαθητές τους και με την αντιμετώπιση περιστατικών σχολικού εκφοβισμού.

Οι μαθητές ενισχύθηκαν σε σχέση με τα εφόδια που θα τους βοηθήσουν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της νέας μαθητικής τους ζωής και να νιώσουν προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν με αισιοδοξία τα πρώτα τους βήματα στο Γυμνάσιο.

Βραχείες παρεμβάσεις με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση της επιθετικής συμπεριφοράς μαθητών, τον ορισμό και την κατανόηση του φαινομένου bulling, πραγματοποιήθηκαν σε μέλη των Συλλόγων Γονέων του 6ουΓυμνασίου Αχαρνών και του Δημοτικού Καπανδριτίου, την 13/5/2015 και την 17/5/2015 αντίστοιχα, από τον Επιστημονικά Υπεύθυνο του Κέντρου Πρόληψης, Κοινωνιολόγο – Εγκληματολόγο, Τριανταφύλλου Παναγιώτη.

Την διάψευση των μύθων και την ανάδειξη της πραγματικότητας της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και της ανάπτυξης εξαρτητικών συμπεριφορών ανέδειξε ο κ. Τριανταφύλλου σε βραχεία παρέμβαση σε μέλη του Συλλόγου Γονέων του 5ου Γενικού Λυκείου Αχαρνών, την 6/5/2015, ενώ παρείχε σημαντική υποστήριξη σε γονείς που βιώνουν την ανησυχία της μετάβασης των μαθητών από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, σε παρέμβαση στο Σύλλογο Γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου, την 2/6/2015.

Σε συνέχεια και συμπληρωματικά των παρεμβάσεων σε γονείς, υλοποιήθηκαν παρεμβάσεις σε μαθητές του 19ου Δημοτικού σχολείου για την πρόληψη της σχολικής βίας και επιθετικότητας την 15/5/2015, ενώ σε παρέμβαση σε μαθητές του 25ου Δημοτικού σχολείου, την 2/6/2015, αναδείχθηκε η προληπτική αξία της ενίσχυσης της επικοινωνίας και συνεργασίας στη σχολική τάξη, με συντονιστή των παρεμβάσεων τον κ. Τριανταφύλλου.


Ο Πρόεδρος του Κέντρου
Γιάννης Κασσαβός
- Δήμαρχος Αχαρνών -


Αναπληρωτής Πρόεδρος
Κωνσταντίνος Καρυδάκης


Ακολουθεί ευχαριστήρια επιστολή της Δ/ντριας της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ανατολικής Αττικής, απευθυνόμενη προς το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Πρόληψης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

Γλυκά Νερά, 23-6-2015
Αρ. Πρωτ.: 16333
Ταχ. Δ/νση: Λεωφόρος Λαυρίου 150 & Ανδρίκου 4, 15454 Γλυκά Νερά
Πληροφορίες: Κουρμούση Νάντια
e-mail: health.ed@dipe-anatol.att.sch.gr
Τηλέφωνo: 210/6618444
Φαξ: 210/6618440


ΠΡΟΣ: Επιστ. Υπεύθυνο Κέντρου Πρόληψης ΔΙΕΞΟΔΟΣ κ. Παν. Τριανταφύλλου


Θέμα: «Ευχαριστήρια Επιστολή»

Αγαπητέ κ. Τριανταφύλλου

Με την παρούσα επιστολή ευχαριστούμε θερμά το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου σας για το σχεδιασμό και την υλοποίηση σημαντικών επιμορφωτικών δράσεων και παρεμβάσεων στους εκπαιδευτικούς της Δ/νσης Π.Ε. Ανατολικής Αττικής κατά το ακαδημαϊκό έτος 2014-15.

Σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα για τη στήριξη που παρέχετε στις σχολικές μονάδες της Δ/νσης σε θέματα διαχείρισης και αντιμετώπισης κρίσεων που αντιμετωπίζουν. Η συμβολή σας είναι ουσιαστική και σημαντική για όλους τους εμπλεκόμενους: μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Ευελπιστώντας στη συνέχιση της συνεργασίας μας


Με εκτίμηση
Η Διευθύντρια Δ/νσης Π.Ε. Ανατολικής Αττικής
Βασιλική Ξυθάλη
Μοιραστειτε την αναρτηση...
Κατηγορία:
 

νεα - ανακοινωσεις

ημερολογιο

Αναζήτηση στην ιστοσελίδα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Χρήσιμες ιστοσελίδες με ενημερωτικό υλικό ή δράσεις πρόληψης