Ο ''αφανής'' ρόλος της Πρόληψης στην αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων


Με αφορμή των εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών, κρίνεται σκόπιμο να καταδειχθεί συνοπτικά ο «αφανής» ρόλος που παίζει η Πρόληψη στην αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων.


Ερευνητικά δεδομένα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες καταδεικνύουν μεγάλη συνάφεια ανάμεσα στους παράγοντες που οδηγούν στη χρήση ουσιών με αυτούς που συνδέονται με άλλες μορφές συμπεριφοράς υψηλού κινδύνου ή ζητήματα υγείας όπως προβλήματα ψυχικής υγείας, σχολική διαρροή, βία, εγκληματικότητα.

Στις παρεμβάσεις μας στη σχολική κοινότητα, στις ομιλίες μας στους συλλόγους γονέων, στα σεμινάρια στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς οι στόχοι μας επικεντρώνονται στην καταπολέμηση των αρνητικών παραγόντων του φαινομένου και στην ενίσχυση των θετικών παραγόντων που προστατεύουν τους νέους από την εξάρτηση.

Ένας έφηβος που έχει διαπαιδαγωγηθεί από το σχολείο, την οικογένεια, την κοινότητα με δεξιότητες όπως η αποδοχή του εαυτού του με τις ατέλειες του, η αποδοχή του άλλου με τη διαφορετικότητα του, η δεξιότητα να λέει «όχι» στην πίεση των συμμαθητών να δοκιμάσει μία ουσία, η έκφραση των συναισθημάτων με λόγια κι όχι με βία προς τους άλλους ή προς τον εαυτό του, η ουσιαστική επικοινωνία με τους άλλους κι όχι μόνο μέσω Διαδικτύου, έχει χτίσει μια καλή αυτοεκτίμηση κι έχει δομήσει μία ισορροπημένη, αυτοδύναμη προσωπικότητα που δεν στηρίζεται στα δεκανίκια των εθισμών από ουσίες και συμπεριφορές.

Η ευχαριστήρια επιστολή μίας μητέρας κατά την ολοκλήρωση μιας ομάδας γονέων παιδιών Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υλοποιήθηκε στο Κέντρο Πρόληψης εμπερικλείει μέσα από το δικό της πρίσμα τα οφέλη της Πρόληψης:

«Βασικός αντίπαλος της οικογένειας είναι η ίδια και κανένας άλλος εξωτερικός παράγοντας π.χ. τηλεόραση, ναρκωτικά, «φίλοι» κλπ. Εχθρός των παιδιών μας δεν είναι η κοινωνία αλλά τα λάθη μας, αυτά για τα οποία είμαστε ανυποψίαστοι.

Τα παιδιά εκτός από τη ρουτίνα της φροντίδας τους χρειάζονται το διάλογο, την επικοινωνία και την ψυχική επαφή. Εμείς οι γονείς χρειάζεται να διαθέσουμε ουσιαστικό χρόνο με τα παιδιά μας, να κοπιάσουμε, να τους δείξουμε την αγάπη μας αλλά και να θέσουμε τα όρια και τους κανόνες.

Πώς θα τα καταφέρουμε όμως αν πρώτα δεν έχουμε αντιμετωπίσει έντιμα των εαυτό μας, δεν έχουμε ισορροπήσει πρώτα τη δική μας ζωή, δεν έχουμε ανακαλύψει και αποδεχθεί τα δικά μας θέλω και τα δικά μας λάθη έχοντας ωριμάσει στα διάφορα στάδια της ζωής μας;

Συναντήσεις γονέων και συζητήσεις με ειδικούς μας βοηθούν να διαπιστώσουμε αιτίες που μπορεί να δημιουργήσουν διάφορα προβλήματα στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών μας και να μας υποδείξουν τρόπους ώστε να αποφευχθούν ή να ξεπεραστούν τέτοια προβλήματα.

Μέσα από τέτοιες συναντήσεις ανακαλύπτουμε τόσο πράγματα που μας βοηθούν να μεγαλώσουμε ανθρώπους ολοκληρωμένους και ψυχικά υγιείς όσο και πράγματα που αφορούν τη δική μας ζωή και προσωπικότητα.» Κότσιαρη Πόπη, μητέρα 2παιδιών

Η Πρόληψη έχει προφανή οφέλη για τη δημόσια υγεία και είναι ζωτικό κομμάτι της συνολικής προσπάθειας που μπορεί να καταβάλλει μια κοινωνία για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ναρκωτικών και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «πολυτέλεια» ακόμα και σε περιόδους κρίσης, σαν αυτή που διανύουμε.

Το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει ένας νέος συμβάλλει σημαντικά στην ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη και οφείλει να είναι ένα περιβάλλον που του παρέχει ασφάλεια, υποστήριξη, ουσιαστική επικοινωνία και υγιείς διεξόδους. Όλοι μας– ειδικοί, γονείς, εκπαιδευτικοί, φορείς της τοπικής κοινότητας- έχουμε ευθύνη να συμβάλλουμε στην εξάλειψη των αιτιών της εξάρτησης και στην προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας των παιδιών μας.


 Αναπλ. Επιστημονικά Υπεύθυνη
Γιάννα Ιωάννου
Μοιραστειτε την αναρτηση...
Κατηγορία:
 

νεα - ανακοινωσεις

ημερολογιο

Αναζήτηση στην ιστοσελίδα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Χρήσιμες ιστοσελίδες με ενημερωτικό υλικό ή δράσεις πρόληψης