Απολογισμός Δράσεων ''Διεξόδου'' 1/1/2015 έως 10/6/2015

Το Κέντρο Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου Αχαρνών «Διέξοδος», στο πλαίσιο της εφαρμογής του εγκεκριμένου πενταετούς επιστημονικού προγράμματος του, υλοποίησε δράσεις και παρεμβάσεις στη τοπική κοινωνία των Αχαρνών επικεντρωμένες στις ανάγκες των δημοτών και κατοίκων της. Η εμπειρία, η επιστημονική επάρκεια και εξειδίκευση του επιστημονικού προσωπικού, με την διοικητική υποστήριξη και μέριμνα του Διοικητικού Συμβουλίου της «Διεξόδου» και της Δημοτικής Αρχής, τη συνεργασία και επιστημονική εποπτεία από τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), παρήγαγαν αξιόλογο έργο, τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία του οποίου παρουσιάζουμε στη συνέχεια.

Η εκπαιδευτική κοινότητα, αποτέλεσε το επίκεντρο των δράσεων της «Διεξόδου» με καταμετρημένες 49 βραχείες παρεμβάσεις και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα:
34 δράσεις αφορούσαν σε μαθητές
13 δράσεις αφορούσαν σε γονείς μαθητών
2 δράσεις σε εκπαιδευτικούςΣτην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευσηπραγματοποιήθηκαν 31 δράσεις, 21 σε μαθητές, 10 σε γονείς μαθητών, 2 σε εκπαιδευτικούς με θεματολογία:
Σχολικός εκφοβισμός (bulling), πρόληψη και αντιμετώπιση
Διαχείριση κρίσεων στη σχολική κοινότητα
Διαχείριση θυμού, επίλυση συγκρούσεων
Ενδείξεις ανάπτυξης εξαρτητικών συμπεριφορών και καλές πρακτικές πρόληψης και αντιμετώπισης τους
Ναρκωτικά. Μύθοι και πραγματικότητα
Αντίληψη της διαφορετικότητας, η έννοια του άλλου
Ενίσχυση της επικοινωνίας και της συνοχής στην ομάδα – τάξη
Σεξουαλική αγωγή («τα καλά και κακά μυστικά)
Μετάβαση μαθητών Δημοτικού στο Γυμνάσιο


Τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όπου έλαβαν χώρα οι δράσεις της «Διεξόδου»:
· 11ο, 14ο, 26ο, 27ο, 33ο Νηπιαγωγεία Αχαρνών

· 1ο, 2ο, 3ο, 5ο, 6ο, 9ο, 16ο, 18ο, 19ο, 25ο Δημοτικά σχολεία Αχαρνών και το Δημοτικό σχολείο Καπανδριτίου

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσηυλοποιήθηκαν 18 βραχείες παρεμβάσεις, 13 σε μαθητές και 3 σε γονείς μαθητών με θεματολογία:
Σχολικός εκφοβισμός (bulling), πρόληψη και αντιμετώπιση
Διαχείριση θυμού, επίλυση συγκρούσεων
Ενδείξεις ανάπτυξης εξαρτητικών συμπεριφορών και καλές πρακτικές πρόληψης και αντιμετώπισης τους
Ναρκωτικά. Μύθοι και πραγματικότητα
Αντίληψη της διαφορετικότητας, η έννοια του άλλου
Επαγγελματικός προσανατολισμός

Τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου πραγματοποιήθηκαν οι παρεμβάσεις της «Διεξόδου»:

· 4ο, 6ο, 7ο, Γυμνάσια Αχαρνών
· 1ο, 2ο, 4ο, 5ο, Γενικά Λύκεια Αχαρνών


Σε ότι αφορά στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η «Διέξοδος» αποτελεί πιστοποιημένο, από το τμήμα Ψυχολογίας, Παιδαγωγικής και Φιλοσοφίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, φορέα πρακτικής άσκησης φοιτητών ψυχολογίας. Στο συγκεκριμένο διάστημα στο οποίο αναφέρεται ο απολογισμός, εκπαιδεύτηκαν δύο φοιτήτριες ψυχολογίας, δημότες Αχαρνών.

Μακροχρόνιες παρεμβάσεις, στο πλαίσιο βιωματικών Σεμιναρίων με αποδέκτες εκπαιδευτικούς και γονείς μαθητώνσχολείων των Αχαρνών και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης, πραγματοποίησε η «Διέξοδος» με στόχο την εμβάθυνση σε θέματα που αφορούν στην ψυχοκοινωνική υγεία και την πρόληψη υιοθέτησης εξαρτητικών συμπεριφορών. Συγκεκριμένα υλοποιήθηκαν:


Ομάδα Γονέων με βάση το υλικό εκπαίδευσης στη προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας «Επικοινωνία στην Οικογένεια». Ενδεικτικά, τα θέματα στα οποία εκπαιδεύτηκαν με βιωματικούς μεθόδους, αφορούσαν σε: «Επικοινωνία μέσα στην Οικογένεια», «Εξαρτήσεις και Πρόληψη», «Ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των παιδιών», «Έκφραση συναισθημάτων» και «Διαχείριση ενδοοικογενειακών συγκρούσεων».
Ομάδα Διευθυντών Δημοτικών σχολείων σε θέματα που εντάσσονται στη «Διαχείριση Κρίσεων στη Σχολική Κοινότητα». Στο Βιωματικό Σεμινάριο οι εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν θέματα επικοινωνίας και συνεργασίας, επίλυσης συγκρούσεων, διαχείρισης θυμού και πένθους και αντιμετώπισης δυσλειτουργικών συμπεριφορών των μαθητών.
Ομάδα Εκπαιδευτικών Γυμνασίων με θεματολογία που αφορά στη «Διαχείριση Κρίσεων στη Σχολική Κοινότητα.
Ομάδα Εκπαιδευτικών του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής που διαπραγματεύτηκε ζητήματα στο πλαίσιο της θεματικής «Διαχείριση Κρίσεων στη Σχολική Κοινότητα.

Η αντιμετώπιση ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που βιώνονται ατομικά, αποτελεί μια δραστηριότητα της «Διεξόδου» στο πλαίσιο του επιστημονικού έργου της πρόληψης και της ανταπόκρισης στα ατομικά αιτήματα βοήθειας που απευθύνουν δημότες και κάτοικοι των Αχαρνών.

Η συμβουλευτική στήριξη παρέχεται από τους ψυχολόγους της «Διεξόδου» και στο χρονικό διάστημα από την αρχή του έτους μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν 104 συνεδρίες, στο πλαίσιο των οποίων έλαβαν υποστήριξη οι χρήζοντες βοήθεια δημότες και κάτοικοι των Αχαρνών που προσήλθαν στο Κέντρο.


ο πρόεδρος
Γιάννης Κασσαβός

- Δήμαρχος Αχαρνών -


ο αναπληρωτής πρόεδρος
Κώστας Καρυδάκης
Μοιραστειτε την αναρτηση...
Κατηγορία:
 

νεα - ανακοινωσεις

ημερολογιο

Αναζήτηση στην ιστοσελίδα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Χρήσιμες ιστοσελίδες με ενημερωτικό υλικό ή δράσεις πρόληψης