Απολογισμός Δράσεων για το Σχολικό έτος Σεπτέμβριος 2017 - Ιούνιος 2018

Το Κέντρο Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου Αχαρνών «Διέξοδος», στο πλαίσιο της εφαρμογής του εγκεκριμένου πενταετούς Επιστημονικού Προγράμματος του, υλοποίησε δράσεις και παρεμβάσεις στην τοπική κοινωνία των Αχαρνών επικεντρωμένες στις ανάγκες των δημοτών και κατοίκων της.
Η εμπειρία, η επιστημονική επάρκεια και εξειδίκευση του Επιστημονικού Προσωπικού, με την Διοικητική στήριξη και μέριμνα του Διοικητικού Συμβουλίου της «Διεξόδου» και της Δημοτικής Αρχής, τη συνεργασία και επιστημονική εποπτεία από το Οργανισμό Κατά Των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), παρήγαγαν αξιόλογο έργο , τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία του οποίου παρουσιάζουμε στη συνέχεια.
Η εκπαιδευτική κοινότητα αποτέλεσε το επίκεντρο των παρεμβάσεων της «Διεξόδου» με καταμετρημένες 93 βραχείες παρεμβάσεις και στις δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα:
75 δράσεις αφορούσαν μαθητές
14 δράσεις αφορούσαν γονείς μαθητών
4 δράσεις σε εκπαιδευτικούς

Ενδεικτική Θεματολογία:
«Σχολικός εκφοβισμός, πρόληψη και αντιμετώπιση»
«Διαχείριση θυμού και επίλυση συγκρούσεων»
«Αντίσταση στην πίεση των συνομήλικων»
«Τα καλά και τα κακά μυστικά»: Πρόγραμμα πρόληψης σεξουαλικής κακοποίησης για Νηπιαγωγεία
«Ναρκωτικά: Μύθοι και Πραγματικότητες»
«Αντίληψη της Διαφορετικότητας»
«Διαχείριση Άγχους στις Εξετάσεις»
κλπ

Τα Σχολεία που έλαβαν χώρα οι δράσεις:
Νηπιαγωγεία: 2ο, 6ο, 14ο,17ο,19ο, 20ο, 25ο, 36ο.
Δημοτικά: 1ο, 6ο, 10ο, 13ο, 16ο, 22ο.
Γυμνάσια: 1ο, 2ο, 7ο, 8ο, 9ο, 10ο, 11ο, 12ο, Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Αχαρνών, Γυμνάσιο Σκάλας Ωρωπού, 1ο Γυμνάσιο Ζεφυρίου
Λύκεια: 1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 1 Εσπερινό ΕΠΑΛ, Ενιαίο Λύκειο Ζεφυρίου

Σε ότι αφορά στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η «Διέξοδος» αποτελεί πιστοποιημένο , από το Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, φορέα πρακτικής άσκησης φοιτητών Ψυχολογίας. Στο συγκεκριμένο διάστημα εκπαιδεύτηκε 1 φοιτήτρια ψυχολογίας .

Μακροχρόνιες παρεμβάσεις στο πλαίσιο βιωματικών σεμιναρίων με αποδέκτες εκπαιδευτικούς και γονείς μαθητών και των 2 βαθμίδων της εκπαίδευσης, πραγματοποίησε η «Διέξοδος» με στόχο την εμβάθυνση σε θέματα που αφορούν στην ψυχοκοινωνική υγεία και την πρόληψη υιοθέτησης εξαρτητικών συμπεριφορών.

Συγκεκριμένα υλοποιήθηκαν:
● 2 Ομάδες Γονέων με παιδιά στην Π/βάθμια Εκπαίδευση με θέμα: «Επικοινωνία στην οικογένεια»
● 1 Ομάδα Γονέων με παιδιά στην Δ/βάθμια Εκπαίδευση με θέμα: «Επικοινωνία στην οικογένεια
● 2 Ανατροφοδοτικές Συναντήσεις Ομάδας Γονέων
● 1 Ομάδα Εκπαιδευτικών Π/βάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα: «Το σπίτι των παιδιών: πρόληψη της παιδικής επιθετικότητας»
● 2 Κύκλοι Εργαστηρίων για Εκπαιδευτικούς Π/βάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα: «Ενίσχυση προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων»
● 1 Κύκλος Εργαστηρίων για Εκπαιδευτικούς Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα: «Ενίσχυση προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων»

Η αντιμετώπιση ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που βιώνονται ατομικά, αποτελεί μια δραστηριότητα της «Διεξόδου» στο πλαίσιο του επιστημονικού έργου της πρόληψης και της ανταπόκρισης στα ατομικά αιτήματα βοήθειας που απευθύνουν δημότες και κάτοικοι των Αχαρνών.

Η Ψυχολογική στήριξη παρέχεται από τους Ψυχολόγους της «Διεξόδου» και στο χρονικό διάστημα Σεπτέμβριος 2017- Ιούνιος 2018 ωφελήθηκαν 170 άτομα

Δράσεις Ενημέρωσης-Ευαισθητοποίησης τοπικής κοινότητας: ● Ομιλίες
● Αρθρογραφία, συναντήσεις δικτύωσης
● Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά Των Ναρκωτικών με θέμα: «Ανάσες Επικοινωνίας στη φύση», Βιωματικές δραστηριότητες, παιχνίδια αισθήσεων και αφής, οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες πρόληψης. Καταφύγιο Μπάφι, Πάρνηθα.

Το σύνολο των εξυπηρετούμενων μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών που έλαβαν υποστήριξη και εκπαίδευση από τη «Διέξοδο» για το διάστημα Σεπτέμβριος 2017- Ιούνιος 2018 ανέρχεται στους 4.040 εξυπηρετούμενους.Ο Πρόεδρος του Κ.Π 
Κασσαβός Ιωάννης 
Δήμαρχος Αχαρνών 

Ο Αναπλ. Πρόεδρος 
Καρυδάκης Κωνσταντίνος
Μοιραστειτε την αναρτηση...
Κατηγορία: ,
 

νεα - ανακοινωσεις

ημερολογιο

Αναζήτηση στην ιστοσελίδα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Χρήσιμες ιστοσελίδες με ενημερωτικό υλικό ή δράσεις πρόληψης